Het Zwanenbroedershuis

Vorige Artikel 10 van 17 Volgende

In Den Bosch hebben wij het zwanenbroedershuis.

Je kent het waarschijnlijk wel als je zelf uit Den Bosch komt. Het ligt in de Hinthamerstraat, dicht bij de Sint-Janskathedraal.

Hier in zit het Illustre lieve vrouwen broederschap. Zij komen op voor de armen. En deze broederschap bestond afgelopen week 700 jaar! Onze koning is ook al jaren lid, al vanaf prins af aan. En hij was er ook bij! Dat trok natuurlijk veel bekijks.

Leuk nieuwtje, er mogen eigenlijk geen dames in het gezelschap. Maar voor koningin Beatrix, inmiddels prinses Beatrix, werd en word nog steeds een uitzondering gemaakt!

En ook leuk om te weten is dat onze eigen Jeroen Bosch ook ooit lid was van het broederschap. Hij had natuurlijk genoeg geld om te helpen.

In de Sint jan hadden ze een eigen kapel. Deze hebben ze nu niet meer, maar ze hebben wel nog steeds een band met de kathedraal.

Het broederschap heeft altijd voor de armen gezorgd. Zij hadden bijvoorbeeld iedere keer een zwaan die zij aten. De rest van de armen gaven ze een kip. Deze traditie is alleen verloren gegaan, omdat ze geen zwanen meer eten.

De regel alleen maar mannen houdt echter wel stand. (Met dus een uitzondering voor prinses Beatrix.)

 

Het zwanenbroedershuis is ook een museum. Dus wil jij een rondleiding en ben je benieuwd naar het volledige verhaal? Neem dan hier even een kijkje: http://zwanenbroedershuis.nl/bezoekersinformatie/

 

Graag zien wij ook een leuke review op Tripadvisor! 

Youtube

Kijk ook eens op ons youtube kanaal voor leuke video's over allerlei te gekke uitjes!! -xx-

Onze Instagram

Profielfoto wijzigen

Uitje Dagje Den Bosch

Ludieke uitjes in
Den Bosch.

We love
Chocolate party's

 

© 2017 - 2023 uitjedagje.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel