Sint-Jans kathedraal

Vorige Artikel 16 van 17 Volgende

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch is een hele speciale kathedraal. De toren was er eerst. Die is Romaans. De rest van de kathedraal is er gotisch omheen gebouwd.

 De middelste toren is lang geleden door de bliksem geraakt (1584). Er was geen geld voor een nieuwe toren daarom is dit uiteindelijk een koepel geworden.

Ook een leuk weetje, als je naar de deuren kijkt aan de zijkant van de Sint-Janskathedraal vanuit de Hinthamerstraat. Zie je tussen de twee groten deuren Maria met haar kindje Jesus. Jesus heeft het gezicht van Lodewijk Napoleon Bonaparte ( de broer van Napoleon). Lodewijk Napoleon Bonaparte was onze eerste koning ooit in Nederland. En hij heeft heel veel geld gestoken in de Sint-Janskathedraal. En ze zeggen altijd ‘wie betaald, bepaald’ Dus zo ook hier.

Opvallend aan de Sint-Jan is vooral de ongewoon rijke versiering met beeldhouwwerk aan de buitenkant. Binnen en buiten zijn er in totaal zo'n 600 beelden. Koor en schip worden omhoog gehouden door een dubbele rij luchtbogen, iets wat in Nederland verder niet voorkomt. Heel speciaal dus!

De Sint-Janskathedraal is niet alleen heel speciaal en mooi van buiten, maar ook binnen is hij prachtig. De sint-janskathedraal heeft ook hele mooie luidklokken en beiaards in het bezit. Deze zijn eind 2003 begin 2004 gerestaureerd. Toen heeft de Sint-jan er ook nog 7 nieuwe bij gekregen.

 

Je kunt zelfs de Sint-Janskathedraal beklimmen, iedere zondag en af en toe op woensdagen.

De klim kost je maar €5,- // kinderen tot 12 €2,50.

En je ziet heel de toren van binnen, inclusief de mooie luidklokken, en eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de gehele historische binnenstad. Een Magisch moment om zo de stad te ontdekken op 43 meter hoogte.

https://dagjedenbosch.com/activiteiten/activiteit/beklimming-sint-janstoren/

 

Graag zien wij ook een leuke review op Tripadvisor! 

Youtube

Kijk ook eens op ons youtube kanaal voor leuke video's over allerlei te gekke uitjes!! -xx-

Onze Instagram

Profielfoto wijzigen

Uitje Dagje Den Bosch

Ludieke uitjes in
Den Bosch.

We love
Chocolate party's

 

© 2017 - 2023 uitjedagje.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel